Pentru o organizare a casei si finantelor, iata cateva lucruri simple pe care eu le fac de cativa ani si care mi se pare ca functioneaza foarte bine.
Tine un caiet cu socotelile casei. Tu ti-l vei face cum crezi, poate il vei imbunatati (daca o faci, sa nu tii doar pentru tine informatia ). Caietul meu are mai multe sectiuni:
1. Cumparaturi: unde includ mancarea, cumpararea de haine sau diverse lucruri), iesiri (filme, restaurant, etc.), casnice (detergent, curatenie, s.a.)
2. Cheltuieli: intretinerea masinii, telefonul, internet, cablu, cheltuieli de intretinere (gac, current, apa, gunoi), sanatate (medicamente, vitamine, analize,etc).
3. Evenimente deosebite (ca de exemplu nunti, zile de nastere, cadouri pt diverse ocazii, etc),
4. Concediu
5. Daruire
6. Proiecte diverse
La sfarsitul fiecarei luni fac totalul. Imi place la sfarsitul anului cand ma uit in urma, e fascinant sa vad pe ce am cheltuit cel mai mult, care sunt lunile care ma storc de bani, de unde as putea sa mai tai, etc.
ok ,financial planning?
iata planul meu
1. sa ai un fond de urgenta in valoare de 8 luni (cheltuielile lunare)
2. sa platesti datoriile in oridinea descrescatoare a dobanzii
3. sa iti asiguri o pensie pentru anii de aur:) care sa acopere cheltuielile a cel putin 20 ani,( numarul de ani pe care pensionarul ii traieste s-au prelungit fata de acum doua decade).
4. asigurare de viata care sa acopere cheltuielile pe cel putin 10 ani.
Si ca indemn ,nu este niciodata prea tarziu sa iti faci disciplina in finante, sa investesti in tine si in viitorul familiei tale.
multumesc,moni
Moni draga, bine zici. Si chiar daca pare foarte greu de realizat, cu vointa si planificare se poate. Tatal meu are o vorba, cand vrea el sa puna in aplicare cate un plan maret, care necesita finainte serioase si pentru care n-are nici un leut. Cand il intrebi cum va face iti raspunde astfel: “mai, n-am avut niciodata bani si uite cate am realizat, banii nu sunt o problema”
I like it!